Det er vigtigt, at du netværker!

Jeg fik mit første job som nyuddannet ingeniør, via mit netværks netværk – faktisk via min kones farfar.

Jeg havde aldrig forestillet mig, at den rare ældre mand skulle kunne hjælpe mig med et job. Men man skal som bekendt aldrig sige aldrig.

Min kones farfar havde sommerhus ved siden af personaledirektøren i den virksomhed, hvor jeg var blevet opmærksom på, at der var et job, jeg rigtig gerne ville have. Så det var let at bede farfar lade et ord falde. Jeg kom til samtale og fik jobbet, og farfar var pavestolt over at have hjulpet til!

Siden har jeg faktisk ikke skiftet job uden at bruge mit netværk, og med stor fordel. Det var dog først senere i min karriere, at jeg blev bevidst om værdien af at have et aktivt netværk, og forstod at bruge det, samt så fordelen ved at hjælpe mit netværk, når muligheden var der.

Pointen er, at et værdifuldt netværk kan gøre mere end en velskreven ansøgning, også selvom man har de bedste kvalifikationer.

Tænk på, hvor mange stillinger, der stadig besættes uden at være slået op eller efterspurgt officielt. Rigtig mange stillinger besættes enten via netværk eller netværks netværk, for en henvisning, via netværket, er i sig selv en god anbefaling. Det anslås, at antallet af uannoncerede stillinger markant overstiger antallet af annoncerede. Så hvad enten det sker direkte gennem netværket eller gennem netværket via en headhunter, er netværk en betydende faktor, som alene gør, at det værd at interessere sig for at opbygge og pleje det.

Og der er ikke forskel på, om man er nyuddannet eller har været på arbejdsmarkedet i mange år, når man skal opbygge et netværk.

Allerede som studerende kan man i forbindelse med projekter og seminarer bygge netværk. Mange gange skal man blot udveksle mailadresse, og så har man en legal adgang til endnu en person i sit netværk. Der er under et hvert videregående studie masser af muligheder for at møde interessante og relevante mennesker, som det kan betale sig at netværke med – seminarer, foredrag, forelæsninger, virksomhedsbesøg, uddannelsesdage osv.

For alle, der er på arbejdsmarkedet, er der masser af både faglige og sociale events, der giver mulighed for at opbygge netværk.

Og hvad er det så, man kan gøre?

Uden at det skal virke kunstigt, kan man godt bruge nogle retningslinjer, som med lidt øvelse vil fungere for de fleste.

  • Først må man sikre sig, at man selv har en interessant præsentation af ens baggrund (din elevatortale) – hvem er du, hvad arbejder du med, hvad er du uddannet som, og hvad er dit mål / hvad vil du?
  • Ligeledes bør man forberede et til to gode dialog skabende spørgsmål til modparten, med henblik på at holde dialogen i gang og skabe gensidig interesse.
  • Øv dig i ikke at bruge mere end 3-5 minutter på dette, for at blive så effektiv som mulig i opbygning af dit netværk.
  • Bed ikke om kontakt data, men tilbyd dine egne, det vil som regel afstedkomme en tilsvarende handling fra den, du mødes med.
  • Gør det til en vane inden for et par dage efter mødet at sende en lille hilsen med tak for sidst og evt. gentagelse af dit mål med at netværke. De ny sociale medier som Facebook og LinkedIn rigtig gode til dette, men en mail eller en telefonopringning kan være lige så fin.

Ovenstående er selvfølgelig retningslinjer. Det er vigtigt, at man har sin egen autentiske stil, når man netværker.

Du vil måske finde det kunstigt at netværke professionelt i begyndelsen, men med tiden vil du finde din egen stil, som gør, at du ikke behøver tænke over eller planlægge opbygningen af dit netværk, men det er altså vigtigt, at du netværker.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen
Morten Gjøl.

Stifter og ejer af netværksvirksomheden NetworkingCompany, der udbyder faglige og professionelle netværk.
mg@networkingcompany.dk
www.networkingcompany.dk

Få mere indsigt i at netværke gennem vores gratis netværksguides, som du finder ved at gå ind på menupunktet – Gratis netværksguides.