Det behøver ikke være grænseoverskridende at bruge sit netværk

En af mine gode bekendte i mit netværk skulle bruge 2 medarbejdere i to forskellige stillinger. Den ene stilling passede vældig godt til en pige i mit netværk, der var på vej tilbage til Danmark efter nogle år i udlandet. Derfor var det oplagt at anbefale hende til ham.

Det var jo dejligt, både fordi jeg tidligere har brugt ham i et af vores professionelle netværk, og hermed måske kunne gøre ham en tjeneste til gengæld, men også fordi jeg virkelig gerne ville hjælpe min veninde med at etablere sig i Danmark igen.

Det var super nemt! Jeg var fra begyndelsen helt åben over for både ham og hende omkring mit incitament, og overlod hurtigt den videre dialog til dem selv. Dette blev en win-win-win situation.

Hvis man vil bruge sit netværk, skal man ikke være bange for at spørge om hjælp eller råd i netværket. De fleste mennesker vil altid gerne hjælpe og give et godt råd. De nye medier som Facebook og LinkedIn, gør det ofte nemmere, men de fleste lader sig gerne forstyrre for at blive spurgt til råds.

For at bruge sit netværk, er man nødt til at forstå den grundlæggende præmis for at være en god netværker – det handler om at være villig til at give mindst lige så meget, som man forventer at få.

Min egen indstilling er altid først at se, hvad jeg kan gøre for de mennesker, jeg omgås i mit netværk. Det gør det altid lettere at spørge om hjælp og gode råd i netværket, og ofte kommer mulighederne til mig via netværket helt af sig selv.

Hos NetworkingCompany har vi formuleret det i nedenstående 10 gode råd for at lykkes som netværker:

  • Netværk efter gensidighedsprincippet – og bidrag først
  • Fortæl dit budskab, mål eller vision interessant og præcist
  • Vær opmærksom og nærværende
  • Stil din viden og dine kompetencer til rådighed
  • Vær åben, ærlig og imødekommende
  • Træn dine netværkskompetencer
  • Spørg om hjælp eller et godt råd – følg op / husk at sige tak
  • Giv dig tid – ofte vil din tålmodighed give dig uventet relevant og anvendeligt udbytte
  • Vær brobygger – se synergi mellem dem du kender
  • Vær initiativrig, men husk fortrolighed

Hvis du bruger disse grundlæggende regler, vil det aldrig blive hverken intimiderende eller ubehageligt at bruge dit netværk, hverken for dig, dit netværk, eller dit netværks netværk.

Held og lykke med at øge værdien og udbyttet af dit netværk.

Med venlig hilsen
Morten Gjøl.

Stifter og ejer af netværksvirksomheden NetworkingCompany, der udbyder faglige og professionelle netværk.

mg@networkingcompany.dk
www.networkingcompany.dk

Få mere indsigt i at netværke gennem vores gratis netværksguides, som du finder ved at gå ind på menupunktet – Gratis netværksguides.